top of page

Våren 2014 kom Cookie in i vårt liv, jag ville utöka kenneln med en ras som varit en personlig favorit i många år. 

Nu då min dotter ville vara mer delaktig i kenneln så passade vi på att inskaffa vår första tax ifrån Bikarol´s Kennel, Meta Hellqvist. 

Från första stund föll vi för denna trygga och självsäkra individ. 

Det finns många anledningar till varför just denna ras - dess användningsområde passar bra in i den ras jag redan har, rhodesian ridgeback. Taxen är en mångsidig jakthund. Den kanske är mest populär på grund som långsamdrivande hund på rådjur. Även om man inte ska glömma dess mod och tuffhet i gryt som den med sina korta ben också avlades fram till. 

De flesta taxar idag är kanske ändå trevliga familjehundar men jag anser det viktigt att man inte glömmer bort dess ursprungliga användningsområde. 

Taxen är en förhållandevis frisk ras som kan bli mycket gammal. Det som drabbar tax mer än andra raser är diskbråck och liknande ryggproblem. De ska också vid lämplig ålder ögonlysas för att utesluta en ögonsjukdom som heter PRA. 

En tax skall vara vänlig till sin natur med ett jämt temperament, den ska inte vara nervös eller aggressiv. Man får komma ihåg att det är en energisk jakthund som har en utmärkt näsa - som behöver få sina utmaningar!

En tax skall alltid utstråla mod och självsäkerhet man får inte heller glömma bort den mycket envisa sidan… 

Mitt mål som uppfödare är att arbeta med att behålla dessa egenskaper och att fortsätta föda upp friska och mentalt stabila taxar. Jag ögonlyser mina taxar vid 3 års ålder, men man bör ha med sig att detta endast är en rekommendation från rasklubb i nuläge. 

Cookie som är först ut i sin kennel är också MH testad, mental testad, ni kan se hennes diagram nedan (då det är så få taxar testade så finns ingen jämförelse diagram, men det kan jag kanske ändra på… ): 

Jag kommer med start från år 2021 BPH beskriva mina taxar och hoppas på att mina valpköpare följer mig i spåren!

När du köper en tax av mig, så är den chipmärkt, vaccinerad, besiktad.

Den har åkt bil, fått vistas i olika miljöer, socialiserad.

Ni får också mitt livslånga engagemang som uppfödare, då jag anordnar träffar och mycket mer!

bottom of page