top of page

Mål med uppfödningen

284244953_698611237878266_4716508772284162164_n.jpg

Målet med min uppfödning är att få fram friska, både mentalt och fysiskt, hundar. Både tax och ridgeback.

Därför fortsätter jag att ständigt uppdatera min kunskapsbank med hjälp av andra uppfödare, kurser och utbildningar. Jag har också gått uppfödarutbildningen via SKK (Svenska kennelklubben). Min önskan är att alla avkommor skall vara friröntgade, både armbågar och höfter och att alla ska ha en känd mental status. Hos tax skall även ögonlysning ske enligt rekommendation.År 2022 var året som även mina taxar började beskrivas mentalt (BPH) och jag ser fram emot att få så många som möjligt beskrivna, än så länge är 5 beskrivna ifrån tidigare kullar (2022 08 26).

 

 

Målet är också -att dela med mig av min kunskap, att få er, nya ridgeback och tax ägare att förstå vad ni har fått hem. Vilken otroligt underbar, men också mycket envis, självständig och intelligent hund ni skaffat. Att ridgebacken och även en tax behöver både mental och fysisk aktivering.

 

 

-Att en ridgeback ger dig en rejäl utmaning, du behöver tålamod, ork och förmågan att själv vara lika envis. Att du slutligen får en underbar livskamrat, som ger dig många skratt och tårar (både av glädje och kanske ibland frustration...).

- Att en tax är en stor hund i mindre förpackning, trots avel på linjer som anses vara av mer sällskap - så finns det en hel del jaktegenskaper kvar. En envis och självständig hund, inte helt olik ridgebacken, men kanske lättare att motivera...

 

 

-Att informera dig om att du som nybliven hundägare har ett ansvar som innebär att ta reda på vad det innebär att ha hund och vara hundägare.

 

 

Ridgebacken är en intelligent hund som har behov att få röra sig, att ha en god grundfysik är viktig för alla hundar (och människor) ger ett längre liv och en tåligare kropp. En tax är också en intelligent hund, även om jag inte huvudsakligen går in på rena jaktlinjer så har de fortfarande en hel del jakt i sig (tål att upprepas...),

 

De behöver också annan aktivering, gärna nosarbete, men även agility, lure coursing, lydnad och framför allt har du en rolig och mycket kapabel hund att gå viltspår med! Själv har jag fastnat för freestyle. Bli inte för skrämda av alla olika hundsporter - hjärngympa hemma, och långa härliga promenader duger också gott!

 

 

Som uppfödare erbjuder jag er min kunskap och erfarenhet. Jag finns där som stöd när ni behöver mig. Jag brukar också ha minst en träff om året med alla valpköpare, där diverse olika aktiviteter får provas på..

 

Med valpen följer ett kompendium, fullspäckad med information om din ridgeback och tax .Självklart ingår också stamtavla/registrerings bevis från Svenska kennelklubben.

 

Valparna är avmaskade, chipmärkta, besiktade, socialtränade (hantering och miljö till en viss del) och vaccinerade.

De har åkt bil flera gånger innan flytt och besökt flera olika miljöer, för att stärka immunförsvar samt tidig mijlöträning och socialträning.En valpfilt med doft av bekant miljö och deras mamma som sys upp av en bekant.

 

 

Jag anser att starten är oerhört viktig och väljer valp till valpköpare efter vad jag tror kan vara lämpligt för just den personen/familjen ihop med vad ni har för mål och önskningar.

 

Från att valpen föds och sedan flyttar till sin nya familj, pågår en social - och miljöträning. Hantering är a och o, valparna får klor klippta flera gånger innan leverans och hanteras separat.

 

 

Det går bra att i första hand maila in intresse för valpkull - se "kontakt". Jag är en mycket upptagen person och med mail kan jag svara när jag får en stund ledigt, samt har lättare att spara era uppgifter ;-) 

 

Hur väljer jag valpköpare?

Ja, det kan vara en nog så svår procedur. Jag gör mitt absolut bästa som uppfödare med att hitta rätt hem till rätt hund.Så även om ni kommer med önskemål om vilken valp ni faller för, lägger jag in mitt veto och har sista ordet.


bottom of page