-
RSS

Senaste inläggen

Länge sen...
En promenad...
Sakura - till minne
Nytt år, nya äventyr…
Sommar 2016

Kategorier

Cayenne och valpar
Den åldrande hunden
Hänt var det här!
Hiki
Onis dagbok
Sabaku Inus kennel
Tankar och händelser...
drivs av

Sabaku Inus Kennel

Den åldrande hunden

Under en längre tid har jag tänkt på våra gamla hundar, först kanske tankarna kom igång med hjälp av ett mail ifrån Anders Hallgren, och sen gick de vidare då vår underbara Sara fick somna in på valborgsmässoafton 2010.
 
Hur tar vi egentligen hand om våra åldrande hundar, de som blivit 6 eller äldre, kanske hamnar de vid sidan för en yngre hund, en hund som orkar och som man kan börja på nytt med en hund som hänger med...
 
Den dagen jag skulle låta Sara somna in, en av de tuffaste besluten man kan ta, så åkte vi ut till sjön. Där fick hon plaska i vattnet, jaga boll, gräva i sanden och äta korv macka. Det slog mig den dagen - varför har vi inte gjort detta oftare?! Så himla svårt skulle det väl ändå inte vara, att ta bilen och åka 5 (!) minuter för att den hund som ställt upp på mig i hela sitt liv - skulle få en stunds njutning och göra det bästa hon vet här i världen...
 
Det gjorde mig ont den dagen, på många sätt och vis, och jag bestämde mig för att aldrig känna så här igen.
 
Nu har jag Bonza, han blir 10 år i augusti och visar alla de där delarna som en äldre hund visare. Integritet, tar för sig som aldrig förut (upp på bordet när vi inte ser, och ibland när vi ser också... för att ta sig en smakbit). Han har tappat muskler och orkar inte riktigt som förr. Han äter smärtstillande för artrosen (även Sara drabbades av detta) och han börjar uppvisa samma benställning som Sara på äldre dar...
 
Men han kämpar! Idag var vi ute på en långis (1 1/2 timme i värmen) - kanske inte känns så humant, men vi har vattningsställen på vägen, jag blöter ned honom och Hiki, de får vila och bitvis går Bonza lös så han själv kan bestämma sitt tempo. Sista biten brukar han alltid börja "tugga" på Hiki, tror tröttheten tar över och han får lite hjärnsläpp.. Inte biter han ilsket utan bara med bus i blicken - precis som han gjort i hela sitt liv - vår kärlekspojke där! Han är en riktig "lover boy" den hunden - gjorde lekinvit till spökena på MH´t för många år sen..
 
Hur som helst - jag kan tala om honom hur mycket som helst - och det är det jag tänker göra - i denna blogg. För numera kommer bloggen att handla om den åldrande hunden. För övrig information får ni kika på nyheter!
 
Tack för ordet så länge!
//Pernilla

1 kommentar på Den åldrande hunden:

Kommentarer RSS
Susanne Alenius on den 31 juli 2011 20:41
Åh, vad vacker han är! Jag har ju gått i över ett år nu på Åre HundRehab och gosh vad jag lärt mig där om vad man skulle kunna göra för den åldrande hunden. Samt vad man skulle kunna gjort för att förhindra en del lidande...Nu gör jag allt för att underlätta sista åren för de grabbar jag har kvar (en fick vi ju avliva i julas pga diskbråck, och det är oxå en sak jag kanske skulle kunnat förhindra, vet jag nu). Det är massage, simning och enkla övningar och tips man kan göra på prommisarna för att stärka och träna kroppen. Jag ger glucosamin och ska testa hajbrosk. Äldsta som blir 13 år i slutet av september får rimadyl för sin artros. Frida Lundin på Åre HundRehab ska hålla en kvällsföreläsning om den åldrande hunden i höst som jag SKA gå. Och som du skriver, ta lite myspys tid med den gamle och göra nåt som han/hon orkar och tycker om. Kommer du till Svenstavik i helgen och ställer ut? Ha det så hörs vi nåt! Kram från Sussi A
Svara på kommentar

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
Site Builder drivs av  Vistaprint